Gratis verzending vanaf €75,-
30 dagen bedenktijd
*Voor 16:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden!
Betaal achteraf met Klarna
Grote prestatieverbeteringen met de 13e generatie Intel processoren

Grote prestatieverbeteringen met de 13e generatie Intel processoren

Geen reacties  |     Geschreven door Mitchel - Uw Game Specialist    |     Gepubliceerd op maandag 07 november 2022     |     minuten lezen
Daar zijn ze dan! De nieuwste generatie Intel core processoren met de codenaam Raptor Lake. Met de nieuwste processoren gaat Intel de strijd aan met de AMD Ryzen 7000 en dat doen ze met meer kernen, meer kloksnelheid, meer cache en meer afvalwarmte.

Daar zijn ze dan! De nieuwste generatie Intel core processoren met de codenaam Raptor Lake. Met de nieuwste processoren gaat Intel de strijd aan met de AMD Ryzen 7000 en dat doen ze met meer kernen, meer kloksnelheid, meer cache en meer afvalwarmte.

 

De nieuwste modellen

AMD en Intel voeren al jaren lang een strijd om de beste en snelste processoren. En Intel gaf dit jaar op 20 oktober een reactie op de Ryzen 7000 processoren van AMD. Afgelopen 20 oktober zette Intel de eerste zes CPU’s van de 13000 serie op de markt.

De modellen zijn als volgt:

- Intel Core i9-13900K

- Intel Core i9-13900KF

- Intel Core i7-13700K

- Intel Core i7-13700KF

- Intel Core i5-13600K

- Intel Core i5-13600KF

 

De verwachting is dat Intel rond de komende jaarwisseling de goedkopere modellen uitgeeft. Het gaat dan voornamelijk om de Intel Core i3 processoren.

 

Verbeteringen ten opzichte voorganger

Net als alle voorgaande series beloofd Intel opnieuw verbetering. Zo beloven ze 15 procent hogere single-threading prestaties met de Core i9-13000K. Programma’s en games presteren tot 41 procent sneller dan haar voorgaande series. Veelbelovend dus!

De grote verandering aan de processoren is het aantal E-cores, met andere woorden efficiënte rekenkernen. De voorganger van de i9-1200K(F) had er 8 en de nieuwste Core i9-13900K(F) krijgt er twee keer zoveel. Daarmee stijgt het aantal threads, de afzonderlijke rekentaken, dat de CPU kan afhandelen van 24 naar 32.

Ook de kloksnelheden krijgen een flinke performance boost. Zo had het voorgaande topmodel Intel Core I9 een maximale kloksnelheid van 5,2GHz. Dat is dit jaar maar liefst 5,8GHz. Dat geldt ook voor de i5 en i7 processoren. Ook die krijgen vergelijkbare kloksnelheden.

Ook kan de 13e generatie processoren werken met DDR4 of het nieuwe DDR5 werkgeheugen

 

Overklokken

Ook het overklokken van de nieuwste generatie processoren wordt weer mogelijk met Intel Speed Optimizer technologie. Daarmee kunnen gebruikers de snelheid van hun Intel processor wat opkrikken.

De focus heeft Intel voornamelijk gelegd op de overklokkers en gamers die net wat meer performance uit hun CPU en game willen halen. Zorg uiteraard wel voor een goede koeling, als je de CPU gaat overklokken neemt deze ook flink wat meer warmte met zich mee.

 

Socket

De nieuwe Core processoren hebben de LGA 1700 socket. Ook de voorgaande Intel Core processoren hadden deze socket al. De socket is de voorganger van de LGA 1200 en is 7,5 millimeter langer. Doordat de socket langer is kunnen voorgaande CPU koelers van de LGA 1200 niet meer geplaatst worden op de nieuwe socket.

De nieuwe processoren zijn dus ook rechthoekig in plaats van vierkant.

 

Prijzen

Als je kijkt naar de prijzen dan betaal je voor een i5-13600KF zo rond de 389 euro. Het paradepaardje van de Raptor Lake zit rond de 759 euro. Je hebt dan de Intel Core i9-13900K processor met een turbo kloksnelheid van 5,8GHz en beschikt over 24 cores.

De prijzen van de goedkopere Intel Core i3 processoren zijn nog niet bekend en zullen ongetwijfeld later dit jaar bekend worden gemaakt.


Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties achter gelaten.

Laat een reactie achter!
Vergelijk producten0