Gratis verzending vanaf €75,-
30 dagen bedenktijd
Voor 16:00 besteld, dezelfde werkdag verzonden!
Betaal achteraf met Klarna
De juist keuze maken. Een desktop PC of toch een laptop? Wij geven advies!

De juist keuze maken. Een desktop PC of toch een laptop? Wij geven advies!

Geen reacties  |     Geschreven door Mitchel - Uw Game Specialist    |     Gepubliceerd op maandag 26 december 2022     |     minuten lezen
Soms kom je voor een voor jou moeilijke keuze. Het aanschaffen van een desktop of een laptop. Maar hoe maak je nou de goede keuze? Zit je altijd op een vaste plek of ben je ook graag mobiel en onderweg? En ga je dan voor een gaming systeem of een normale? Wij van Uw Game Specialist weten voor elke situatie raad!

Soms kom je voor een voor jou moeilijke keuze. Het aanschaffen van een desktop of een laptop. Maar hoe maak je nou de goede keuze? Zit je altijd op een vaste plek of ben je ook graag mobiel en onderweg? En ga je dan voor een gaming systeem of een normale? Wij van Uw Game Specialist weten voor elke situatie raad!

Het begin

Om de keuze wat gemakkelijker te maken kun  je jezelf de vraag stellen: Ben ik veel onderweg? Of zit ik altijd op een vaste plaats? Meestal als je hier al een keuze in weet te maken, weet je al of je een vaste desktop PC moet hebben of een laptop. En dan rest nog de vraag, ga je het systeem gebruiken voor gaming of voor algemeen gebruik? In die 2 doeleinden zitten veel verschillen wat betreft systemen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Desktop gebruik

Een vandaag de dag nog steeds populaire manier om je werk te doen is via een desktop PC. Het is simpelweg een computerkast met muis, toetsenbord en een monitor. De monitor, het toetsenbord en de muis zijn geheel persoonseigen. De een heeft een groot scherm nodig en de ander weer een kleinere. En misschien een ergonomische muis en toetsenbord? Of toch wat meer simpel. Bij algemeen gebruik, of zoals wij het noemen, huis-tuin-en keukengebruik, heb je vaak niet zulke spannende specificaties nodig.

Denk bijvoorbeeld aan een Intel Core i3 of i5 processor met een opslag van 256GB of 512GB SSD. Vaak heb je niet eens een aparte grafische kaart nodig. De geïntegreerde videochip van de CPU levert vaak al mooie beelden op. Met de meeste geïntegreerde videochips kun je ook nog lichte spelletjes spelen zoals Roblox.

Ga je zakelijk aan de slag? Dan ligt het er een beetje aan wat voor zakelijk werk je doet. Is het voornamelijk tekstverwerking? Dan kun je met bovengenoemde specificaties al een heel eind komen. Ben je nou visueel vormgever? Dan moet je toch echt wel denken aan hogere specificaties zoals een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor. Deze processoren kunnen meerdere zware taken tegelijk aan. Wat betreft de opslag moet je meer gaan denken rond de 1TB. Vooral het werkgeheugen en de grafische kaart zijn hierin belangrijk. Wat betreft werkgeheugen moet je al snel denken aan 16GB of meer. En de grafische kaart moet ook krachtig genoeg zijn. Dit voor de verwerking van de video en/of fotobeelden. Vaak red je dit al met een RTX 3050. Deze is krachtig genoeg om de beelden te verwerken, maar uiteraard kun je ook nog vele stappen hoger gaan.

Laptop gebruik

Iets wat we vaak terug zien bij scholieren en zakenlui die veel onderweg zijn is de laptop. De samenstellingen zijn eindeloos. Je kan echt alle kanten uit.

Van de meest ‘simpele’ laptop met bijvoorbeeld een Intel Core i3 of Intel Core i5 processor, 8GB aan werkgeheugen en een 256GB SSD kom je al een heel eind. Scholieren maar ook zeker de thuis gebruikers hebben aan deze specificaties vaak al meer dan genoeg. Maar ook de zakenlui die vaak voor hun werk onderweg zijn hebben, afhankelijk van hun werk, niet zoveel kracht nodig.

Maar ben je voor je werk een visuele vormgever of student in de visuele wereld? Dan heb je vaak wel kracht nodig. Een snelle CPU, meer dan genoeg opslag, groot werkgeheugen en uiteraard ook een krachtige videochip mogen dan niet ontbreken. Bij het visuele vormgeven heb je vaak, net als bij een desktop, al snel een Intel Core i7 of vergelijkbare CPU van AMD nodig. Het komt hierbij echt aan op kracht. Ook het werkgeheugen speelt samen met de CPU een  grote rol. Vaak wordt er gekozen voor 16GB of meer. Des te meer werkgeheugen, des te meer snelheid en stabiliteit je creëert. Uiteraard vergeten we niet de videokaart. Dit is bij de laptops een kleine chip die ook ongekende kracht kan genereren. Let wel, vaak is de koeling bij laptops een probleem. De behuizing is maar klein en zo dus ook de ventilatoren. Dit kan zo nu en dan resulteren in een langzaam werkende laptop.

Gaming

De gaming wereld is groot. Ook hier heb je 2 aparte clubs in de non-console gamers. De desktop PC en laptop gamers. Maar waar let je nou op bij de aanschaf van een systeem? Game je het liefste thuis of toch onderweg samen met vrienden bij bijvoorbeeld een LAN-party?

Desktop gaming

De desktop is de populairste keuze en vaak ook krachtiger en uitgebreider dan een gaming laptop. Gaming Pc's zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de games die je speelt, wordt een gaming PC krachtiger of minder krachtig.

Vandaag de dag worden de nieuwe games steeds realistischer in graphics en vragen ze behoorlijke wat van een systeem. Games zoals Grand Theft Auto V of de nieuwste Call of Duty Modern Warfare 2 vragen vaak al enorm veel om ze op de mooist mogelijke kwaliteit te spelen. Denk aan de CPU. Mensen kiezen vaak voor een Intel Core i7 of hoger omdat ze ook toekomst bestendig willen zijn voor de nieuwste games.

Het paradepaardje in een krachtige gaming PC is de videokaart. De games van tegenwoordig vragen al aardig wat videogeheugen om de beste kwaliteit weer te geven. Videokaarten met minimaal 8GB videogeheugen zijn dan ook het vaakst gekozen bij gaming Pc's. Maar ook een krachtige voeding mag niet ontbreken. Afhankelijk van de componenten zit je meestal vanaf 550 watt goed. Des te krachtiger je componenten, des te hoger je voeding qua vermogen moet zijn. Wat betreft de opslag, bij gaming Pc's wordt vaak gekozen voor minimaal 1TB aan opslag voor alle games. Speel je vaak maar 1 of 2 games? Dan kan je met lager ook goed uit de voeten komen.

En dan nog het werkgeheugen en de koeling. Het werkgeheugen kan uiteraard niet ontbreken. Gamers kiezen vaak voor 16, 32 of 64GB aan werkgeheugen. Simpelweg omdat ze kracht willen en omdat de meeste nieuwe games ook aardig wat van het werkgeheugen vragen. De koeling is vergeleken met een laptop beter geregeld. Vaak hebben de behuizingen plek voor meerdere ventilatoren en een betere CPU koeler. Omdat de airflow in een desktop beter zijn zul je niet zo snel koelingsproblemen hebben.

Laptop gaming

Een andere optie is gamen op een laptop. Gaming laptops komen ook in diverse soorten en maten. Mensen die vaak onderweg zijn, naar LAN-party's gaan of niet de ruimte hebben voor een game PC kiezen vaak voor een laptop. Het biedt vele voordelen. Zo heb je een alles-in-1 apparaat met een muis, scherm en een toetsenbord. Vaak zijn gaming laptops wel duurder in de aanschaf en krijg je minder kracht voor je geld in vergelijking met een gaming PC.

Maar dat betekent niet dat je niet goed kunt gamen op een laptop. Games zoals Grand Theft Auto V en God of War zijn enkele voorbeelden van games die je, afhankelijk van je laptop specificaties, zonder problemen kunt spelen. Een bijkomend voordeel is dat nieuwe gaming laptops vaak al worden voorzien van een 4K beeldscherm zodat je de details in je game veel beter ziet. Let wel op. Als je zwaardere games gaat spelen vraag je meer van je laptop en wordt deze dus warm. Vaak beginnen gaming laptops hard te blazen om je laptop koel te krijgen. Zorg dus altijd voor een vlakke en koude ondergrond zoals een bureau en zet je laptop niet op je dekbed of een tafelkleed neer.

De specificaties van een game laptop variëren ook enorm. Je hebt budget instap gaming laptops en tegenwoordig ook al de krachtigere laptops met specificaties die je kunt vergelijken met een high-end gaming desktop. De meeste gaming laptops waar je zonder problemen op kunt gamen hebben bijvoorbeeld minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7, 32GB werkgeheugen, een 1TB SSD en vaak een videokaart vanaf de RTX 3060 of een AMD Radeon RX6800M. Speel je games die minder vragen van je systeem? Dan kun je ook gaan voor een GTX 1060.

Voor en nadelen gaming op desktop of laptop

Zowel het gamen op een laptop of een desktop komt met zijn voor en nadelen. Wij van Uw Game Specialist hebben de belangrijkste voor- en nadelen per systeem voor je opgesomd. Zo weet je precies waar je naar moet kijken bij de aanschaf!

Gamen op laptop

+ Mobiel en draagbaar
+ Geen losse schermen nodig
+ Goedkoper in aanschaf
- Koeling
- Gamen op klein scherm
- Tegenvallende prestaties voor je geld

Gamen op desktop

+ Meer prestatie en kracht voor je geld
+ Betere koeling 
+ Ruimte voor uitbreidingen/upgrades
- Niet makkelijk mee te nemen
- Duurder in aanschaf
- Luidruchtiger

 

Conclusie

Het is vaak moeilijk kiezen. Toch een gaming PC of liever een gaming laptop? Afhankelijk van je eigen wensen kan je nu de keuze misschien wat makkelijker maken! Game je vaak op één plaats, heb je de ruimte en wil je voldoende kracht? Dan kies je voor een gaming PC. Ben je liever mobiel, vaak onderweg en hoef je niet veel kracht te hebben? Dan ga je voor de gaming laptop.

Kom je er toch niet helemaal uit? Wij van Uw Game Specialist kunnen je graag advies geven om je te doen overtuigen welk systeem beter voor je is.
Zie onze contactpagina om te zien hoe je ons het beste kan bereiken voor het juiste, op maat gemaakte advies!


Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties achter gelaten.

Laat een reactie achter!
Vergelijk producten0